ניתוח לשחזור שד הוא הליך כירורגי שבדרך כלל מתלווה לניתוח לכריתת שד ומשתייך לענף האונקופלסטיקה המטפל במחלות אונקולוגיות (מחלות סרטן). ניתוח לשחזור שד יכול להיות מלא או חלקי ומתבצע על ידי מנתח פלסטי.
כריתה מלאה נקראת מסטקטומיה (mastectomy)
כריתה חלקית נקראת lumpectomy
ישנם שני סוגים עיקריים לניתוח שחזור חזה:
השתלת שתל מלאכותי או: אוטולוגי המופק מרקמות שריר, שומן ועור מאזורים אחרים בגוף (בד"כ מהבטן או הגב). רופאים בד"כ ממליצים על שחזור באמצעות רקמות למטופלות שעברו טיפולי קרינה בשל הסיכוי המוגבר של מערכת החיסון לפתח תגובה שלילית לחומר הזר המוכנס לגוף (capsular contracture).
השתלת תותב בשיטה הנקראת השיטה האלופלסטית ("משמרת עור")
רופאים היום משתדלים ליהענות לצורך ההולך וגובר של נשים להשיג הן מראה והן תחושה טבעית של האיבר המושתל. כדי להבטיח שאכן תזכו לתוצאה האופטימלית ביותר, עליכן לוודא שערכתן מחקר מקיף ובחרתן מנתח מורשה בעל ניסיון רב המודע לצרכיכם ומוכן להגיע עימכן לתוצאות התואמות לכן.
נקודות חשובות:
- בשני סוגי הטיפול ניתן גם לעבור טיפול לשחזור פטמה.
- ניתוח לשחזור השד מבוצע בהרדמה כללית.
- אורך הניתוח ייקבע בהתאם לשיטה הנבחרת.
לפני שאתן ניגשות לניתוח שחזור חזה
ההחלטה לעבור או לא לעבור ניתוח לשחזור חזה היא אישית מאוד. יש נשים שמרגישות ששחזור החזה ישפר את הרגשתן, ורוצות לחוש כפי שחשו לפני הניתוח הכירורגי לכריתת השד. נשים אחרות מעדיפות לוותר על הניתוח בעיקר משום שאינן מעוניינות לעבור ניתוחים נוספים.
בפגישת הייעוץ:
- הרופא יבצע בדיקה פיזית מקיפה ויסקור באופן מלא את ההיסטוריה הרפואית שלכן. עליכן לעלות בפני רופאכן כל נושא ובעיה כדי למנוע סיבוכים עתידיים
- תידרשו לבצע בדיקת דם הכוללת ספירה וביוכימיה. במקרים מסויימים תתבצע בדיקת קרישה
- הרופא יבצע בדיקת טיב הרקמות באזור שבו מתבצע הניתוח
- הרופא ישאל אתכן לגבי טיפולי קרינה שעברתן לפני הניתוח וכן יברר מה הייתה כמות הרקמות שנלקחה מגופכן במהלך הניתוח להסרת התאים הסרטניים
- הרופא יקבע את כמות השריר והשומן בגופכן שאיתן ניתן לשחזר את החזה
לאחר ביצוע הבדיקות, ייקבע סוג הניתוח ע"פ קריטריונים של מבנה הגוף, משקל וגודל. כמו כן, הרופא גם ייקח בחשבון את גודלו של השד השני במקרה שבו מתבצע שחזור חלקי בלבד.
דבר נוסף שיש לקחת בחשבון הוא שגם אם אתן זקוקות לשחזור שד אחד בלבד אפשר שרופאכן ימליץ לכן לעבוד גם על השד השני על מנת להשיג סימטריה.
יש לזכור שעל מנת להגיע לתוצאות הרצויות, לפעמים יש צורך במספר ניתוחי שחזור.
מתי ניתן לבצע את הניתוח לשחזור השד?
מועד שחזור השד ייקבע בהתאם לסוג הטיפולים שעברתן כדי לסלק את הסרטן מהגוף ובהתאם למועד הנוח לכן ביותר לאחר סיום טיפולי קרינה וכימותרפיה.
יש נשים שבוחרות להמתין זמן רב לאחר סיום טיפולי הסרטן ורק אז לגשת לביצוע תהליך שחזור. לעומתן, יש נשים שמעדיפות לבצע את הניתוח כהמשך ישיר לניתוח לסילוק הסרטן.
- טיפול מיידי הוא זה המתבצע בד בבד מעם ניתוח כריתת השד.
רופאים ממליצים על האופציה הזו כאשר הליך השחזור אינו מפריע לטיפולי המשך בסרטן כמו טיפולי קרינה וכימותרפיה.
- טיפול מושהה מתבצע לאחר סיום הטיפול בסרטן.
רופאים בד"כ מבצעים את ניתוח השחזור בין 3-4 שבועות לאחר טיפול כימותרפי וכ-4-6 שבועות לאחר טיפולי קרינה, כדי לאפשר לגוף להתאושש באופן מלא ולהימנע מסיבוכים אפשריים בזמן ביצוע ניתוח השחזור.
- טיפול מיידי מושהה הוא שילוב של שני הטיפולים.
במהלך הניתוח לכריתה חלקית או מלאה של השד, המנתח יניח מרחיבי רקמות מתחת לשרירי החזה והעור. ניתוח נוסף יתבצע כדי להשלים את ניתוח השחזור לאחר תום טיפולי הסרטן האחרים.
סוגי שחזור חזה
השתלת חזה באמצעות שתלי סיליקון
שתל שד עשוי מסיליקון עם מילוי תמיסת מלח נוזלית (saline) או ג'ל סיליקון
שחזור עם שתלי סיליקון מתאים יותר לנשים שלא עברו טיפולי הקרנות וכן לנשים רזות יחסית עם שד שאינו גדול במיוחד.
תהליך שחזור החזה באמצעות שתלים יכול להתבצע בשתי טכניקות:
שחזור בשלב אחד
שחזור שד בשלב אחד בלבד מתאים לנשים שעוברות את תהליך כריתת השד ואת תהליך השחזור ביחד. הליך זה מתאים לנשים הצפויות לעבור כריתה משמרת עור או כריתה משמרת פטמה ואינן צפויות לעבור טיפולי קרינה נוספים.
בכריתה משמרת עור, הפטמה והעטרה מוסרות עם רקמת השד אך עור השד נשמר
בכריתה משמרת פטמה, מעטפת העור והפטמה נשמרים ואינם מוסרים ואילו רקמת השד מרוקנת דרך חתך המתבצע מתחת או בצידו של השד והשד קטן עד בינוני.
שחזור שד בשני שלבים:
שחזור בשני שלבים מתאים לנשים שעברו כריתת שד בעברן ואין להן כמות מספקת של עור כדי ליצור את השד החדש בשלב אחד. לכן יש צורך קודם כל להכניס מותחן עור (tissue expander) ליצירת עודף עור. התהליך מתאים גם לנשים שמחליטות לעבור את כריתת השד ואת השחזור בניתוח אחד, אך יש להן חזה קטן מדי שאינו מכל מספיק עודפי עור לשחזור השד. קבוצה נוספת של נשים שזהו התהליך המתאים להן ביותר הן נשים הצפויות לחזור על טיפולי קרינה גם לאחר ביצוע תהליך שחזור החזה. מאחר שההקרנות צפויות לפגוע בצורת השד, יש צורך להתחיל במותחן זמני ולהחדיר את השתל הסופי רק בסיום תהליך ההקרנות.
תופעות לוואי בשחזור באמצעות סיליקון
- זיהום
- היווצרות של נוזלים בתוך השתל
- כאבים
- צלקות באזור השתל הגורמות למרקם קשה (capsular contracture) ולאובדן צורה
- תזוזת השתל
- היווצרות של קמטים בשתל הגורמים לקמטים בשד
- דליפת סיליקון מהשתל
עליכן להתייעץ עם רופא בקשר לכל תופעה שעלולה להתפתח לאחר סיום תהליך השחזור. ככל שתקדימו להתייעץ עם הרופא, כך תמנעו סיבוכים מיותרים.
שחזור שד אוטולוגי (שחזור באמצעות רקמות עצמוניות)
שחזור שמתאים לנשים שעברו טיפולי קרינה.
שחזור שד אוטולוגי משתמשים ברקמות שומן ושריר מאזורים אחרים בגוף כדי ליצור את השד החדש. בתהליך זה המרקם והתחושה של השד החדש יהיו טבעיים יותר מאשר בשד מושתל.
הטכניקה הרווחת ביותר שבה רופאים משתמשים היום היא לקיחת רקמות מאזור הבטן. זהו הליך שרופאים משתמשים בו במקרים שבהם מטופלת עברה טיפול קרינתי באזור החזה.
TRANSVERSE RECTUS ABDOMINIS MUSCLE FLAP – TRAM FLAP
העור והשומן מועברים מהבטן דרך תעלה תת עורית אל איזור השד יחד עם אחד משרירי הבטן המכיל את כלי הדם הנחוצים לרקמה.
DEEP INFERIOR EPIGASTRIC PERFORATOR FLAP – DIEP FLAP
טכניקה מיקרוכירורגית חדישה שבה העור והשומן נלקחים מדופן הבטן ומועברים לשד החדש ביחד עם כלי הדם. היתרון של שיטה זו הוא שאין צורך בהקרבה של אחד משרירי הבטן.
תופעות לוואי בשחזור שד אוטולוגי
תופעות הלוואי הנקשרות בשחזור שד אוטולוגי תלויות בסוג הניתוח, באזור הגוף שממנו לקוחות הרקמות ובמצב בריאותכן הכללי. נשים בעלות חזה גדול יותר ונשים שעברו טיפולי קרינה באזור החזה יחוו תופעות לוואי רבות יותר לאחר ניתוח אוטולוגי לשחזור חזה.
תופעות לוואי יכולות להופיע מיד או לאחר מספר ימים או אפילו שבועות. במקרים מסויימים, תופעות לוואי אינן מופיעות אלא חודשים ושנים לאחר הניתוח. רוב תופעות הלוואי חולפות מעצמן או ניתנות לטיפול, אך יש כאלה שאינן חולפות מעצמן ונשארות קבועות.
חשוב לציין שאם אתן מעשנות, חשוב מאוד להפסיק לעשן לפחות שלושה חודשים לפני הניתוח ולמשך חודש לאחר הניתוח מאחר שעישון משפיע על זרימת הדם לעור ולרקמות, עלול להוביל לזיהומים ומאריך את זמן האיחוי.
תופעות לוואי הנקשרות בניתוח לשחזור חזה כוללות:
- זיהום
- דימום
- צלקות באזור הבטן, הגב ובאזור השד המשוחזר
- אסימטריה בשדיים
- חולשה בשרירי הבטן
- שרירי גב חלשים יותר בצד שממנו נלקחו רקמות
- קרישי דם/נמק
אל תהססו לגשת לרופא שלכן כדי להיוועץ בכל נושא הקשור לתופעות הלוואי שאתן חוות, על מנת להימנע מסיבוכים מיותרים וכדי לוודא שתהליך ההתאוששות מתבצע באופן תקין.
שחזור פטמה וארואלה (עטרה)
במקרים שבהם הפטמה והארואלה הוסרו בזמן הניתוח לכריתת השד, המנתח יכול לשחזר את הפטמה ואת הארואלה כדי להעניק לשד מראה טבעי. ההליך פשוט ואורך בין חצי שעה לשעה, ודורש רק הרדמה מקומית.
את ההליך אפשר לבצע לאחר כשלושה עד שישה חודשים כדי לתת זמן לשד ששוחזר להתאחות ולהגיע לצורתו הסופית.
רופאים משתמשים ברקמות של השד החדש או ברקמות של הפטמה של השד שלא שוחזר כדי לשחזר את הפטמה. כמ כן, יש אפשרות להשתמש בעור הנלקח מחלקים אחרים של הגוף, כמו קפלי העור של איבר המין או מתנוך האוזן.
ניתן לשחזר את צבע הארואלה ע"י תהליך הנקרא קעקוע או בתהליך הנקרא השתלת עור (skin grafting).
יש לזכור שבפטמה משוחזרת התחושתיות תהיה מאוד שונה מאשר בפטמה רגילה. כמו כן, חשוב לציין שהצבע והמרקם עשויים גם הם להיות מעט שונים. במקרים רבים, תצטרכו לחזור על ההליך לאחר כשנתיים או שלוש כדי להשיג תוצאות מירביות.
לאחר הניתוח
תהליך ההתאוששות וההחלמה
מטופלות שעברו ניתוח לשחזור חזה מועברות למחלקת ההתאוששות לאחר הניתוח ונשארות בבית החולים למשך מספר שעות עד מספר ימים. מיד לאחר הניתוח, צפוי כי החזה יהיה מעט נפוח ורגיש. רגישות זו חולפת לאחר מספר ימים עד מספר חודשים. צלקות הניתוח יהיו בצבע ורדרד, וצפויות להיטשטש (אך לא להיעלם) עם הזמן.
תהליך ההתאוששות תלוי כמובן בסוג שחזור החזה שעברתן ובד"כ אורך בין שישה לשמונה שבועות. לאחר כשבוע ימים מיום הליך השחזור, המטופלת תגיע לבדיקת מעקב ולמספר בדיקות נוספות כל כמה שבועות.
עייפות וכאב עשויים להופיע עד שבועיים מיום הניתוח. מומלץ ללבוש חזייה מיוחדת, שחשוב להתמיד בלבישתה במהלך החודש הראשון. כמו כן מומלץ להימנע מפעילות פיזית במשך כשבועיים מיום הניתוח.
יש לזכור שעל אף שתופעות הלוואי הרגילות חולפות תוך מספר ימים עד חודשים, ההחלמה המלאה הכוללת את חזרת התחושתיות לאזור השד ממושכת יותר, והתחושה המלאה תחזור רק כעבור כשנתיים.
במקרים מסויימים של השתלת שתלי סיליקון, יומלץ לכן לבצע בדיקת MRI כשנה לאחר הניתוח, ולאחר מכן פעם בשנתיים כדי לוודא ששתלי סיליקון אינם דולפים.
חשוב לזכור להתייעץ עם הרופא המנתח בנוגע לכל נושא המדאיג אתכן בקשר לניתוח שעברתן או שאתן עומדות לעבור. אחד הדברים שחשוב לזכור הוא שהחזה החדש שעבר שחזור לא ירגיש לכן בדיוק כמו שד טבעי. הסיבה לכך היא שהשד המשוחזר אינו מכיל את העצבים המגיעים מרקמות השד העמוקות לאחר שהוסר בזמן כריתת השד. אך עם הזמן, חלק מהתחושתיות תחזור אליכן כולל באזור הפטמה. דבר נוסף שכדאי לזכור הוא שצלקתיות מסויימת נותרת באזור השחזור. הצלקות ידהו עם הזמן, אך בד"כ לא ייעלמו לגמרי.
זמן איחוי הרקמות עשוי להתרחש על פני מספר חודשים אחרי הליך השחזור. חשוב לשוחח עם הרופא על לוח זמנים מתאים לחזרה לפעילות יומיומית רגילה.
לאחר תהליך השחזור תגיעו לרופא/מרפאה לפגישת מעקב. בזמן פגישות המעקב, המנתח יבדוק את אזור הניתוח וישווה את השד המשוחזר לשד הטבעי. כדאי להבין מהן התופעות שהן חלק נורמלי מתהליך האיחוי ולאלו תופעות א סיבוכים יש לשים לב. עליכן לדווח על כל שינוי או תופעה בלתי מובנת/צפויה עם הרופא.
נשים שעברו ניתוח אוטולוגי אינן זקוקות לממוגרפיה לאחר שחזור חזה משום שהשד אינו מכיל עוד את רקמות החזה. אבל תצטרכו לבצע בדיקת ממוגרפית רגילה על השד השני.
תוכלו לשוב וללבוש חזייה רק לאחר שאזור החתך החלים באופן מלא.
הוראות חשובות שעליכן למלא לאחר הניתוח:
- עליכן להימנע מפעילות פיזית מאומצת, כולל קיום יחסי מין מאומץ למשך 4-6 שבועות. בכל מקרה יש להיוועץ ברופא בקשר למצבכן האינדבידואלי ולקבל את אישורו בטרם תחליטו על דעת עצמכן לחזור לפעילות גופנית אינטנסיבית.
- מומלץ מאוד בניתוח אישי מסוג זה לתכנן ולהיעזר במעגל של אנשים שיוכלו לסייע לכן להתמודד הן עם אובדן השד לאחר ניתוח לכריתת שד והן מן התחושה החדשה שמקנה לכן השתל או השתלים החדשים. מקום טוב להתחיל ממנו הן קבוצות נשים שעברו הליך דומה.
הוספת תגובה