כללי

מה זה מחשבון BMI?

BMI

רבים מאיתנו מוצאים את עצמם עם הרגלים שהשתרשו אצלו במהלך הזמן, ומפריעים לו לנהל אורח חיים תקין, בריא ושגרתי. יש מי שיש לו הרגל ללכת לישון מאוחר וכך הוא מתמודד עם מחסור בשעות שינה, יש מי שמתמודד עם הרגל של עישון סיגריות, ויש מי שמתמודד עם הרגל של אכילה לא נכונה, לא מאוזנת, ובכמות גבוהה מזו שהוא אמור לצרוך.

לא מעט אנשים, גברים ונשים, בכל הגילאים, מתמודדים עם תופעות של השמנה. אם לא מקפידים ושומרים, אז זה בהחלט יכול להגיע למצב של השמנת יתר, משקל עודף גבוה, אך גם מקרים בהם מדובר על השמנה רגילה, היא איננה תופעה וצריך להקפיד שלא להגיע למצב שכזה.

כיצד יודעים האם נמצאים במשקל גוף תקין?

הדרך לדעת האם המשקל שלנו תקין, הוא באמצעות מחשבון BMI. מחשבון זה אשר נוצר עוד במאה ה-19 והתקבל בתור תקן מדידה רשמי בשנות השמונים של המאה ה-20, מחשב על פי משתנים של גובה, את המשקל הרצוי שלנו ולפי התוצאה אנחנו יכולים לדעת האם אנחנו נמצאים במשקל תקין, עודף משקל או תת משקל.

מחשבון BMI, הוא למעשה מחשבון שבודק את מסת גוף. הרעיון הוא לבחון את היחס שבין המשקל לגובה שלנו. כאשר לצד המחשבון, מופיעים פרמטרים של משקל מומלץ לפי גובה, עבור גבר או אישה. על פי הפרמטר ולפי הנתונים של משקל הגוף שלנו ביחס לגובה, אנחנו יכולים לדעת מה מצבנו.

מה זה תת משקל ומה זה עודף משקל?

כאמור, מחשבון BMI יכול לבדוק האם אנחנו נמצאים במצב של משקל רצוי, תת משקל או עודף משקל. בהתאם אנחנו נקבל תוכנית מאנשי מקצוע (דיאטנים, תזונאים) כיצד לפעול. מה לאכול, באילו כמויות ועוד. לעיתים הפתרון ישלב תפריט עם פעילות גופנית או הימנעות מפעילויות שעלולות לפגוע בנו בכל מה שקשור למשקל הגוף.

מצב של משקל רצוי, כאמור, זה מצב בו משקל הגוף תואם את הגובה שלנו. חשוב לציין, יש לבדוק זאת כבר מגיל צעיר, על מנת לאתר מצבים של תת משקל או עודף משקל בשלב מוקדם אז יהיה ניתן לטפל בכך בהקדם.

תת משקל, לעומת זאת, זה מצב בו המשקל נמוך באופן משמעותי ביחס למשקל הרצוי לגובה. זה יכול להתרחש בגלל דיאטה קיצונית, פעילות ספורטיבית מרובה ועוד. מצב זה מסוכן לגוף ודורש טיפול. המצב ההפוך הוא עודף משקל, אז המשקל גבוה ביחס למצב הרצוי. גם מצב זה מסוכן לגוף ודורש יצירת תפריט חדש, דיאטה הדרגתית והשלת קילוגרמים מסוימים מהגוף.

לפני סיום חשוב להדגיש, מחשבון BMI הוא כלי מאוד חשוב, אך צריך לעבוד איתו בזהירות ולדעת להתייחס לא רק לנתונים המספריים, אלא גם לנסיבות שהובילו למצב הקיים ולטפל בהן בצורה נכונה.