פריצת דיסק
כאבי גב הינם מנת חלקם של הרבה אנשים. אנשים שעברו את גיל 40 סובלים מכאבי גב אם בחלקו העליון או התחתון של הגב. רבים מהם סובלים מתופעה ידועה הנקראת פריצת דיסק. הדיסק למעשה, הינו טבעת שחוצצת בין חוליה לחוליה בעמוד השדרה ומשמשת בתור בולם זעזועים. למעשה אותה טבעת, מאבדת מהאלסטיות שלה, מתעוותת ואף יוצרת לחץ על שורשי העצבים שבחוט השדרה ומכאן הכאבים העזים שמורגשים מהגב אל העכוז ואף לאחד משתי הגפיים ואפילו לקצות של אצבעות הרגל.
אחד מהמצבים הידועים שנכללים בתופעה של פריצת דיסק הינו החומר הג'לטיני הנמצא בתוך הדיסק של החוליות ובהיעדר חומר זה, ישנו לחץ על דופן הסחוס ולכן הדיסק יבלוט לאחור. מצב זה נקרא גם בשפה הרפואית "בלט דיסק". במידה והסחוס המגן על הדיסק יתנוון לחלוטין, החומר שהוא הג'לטין הנמצא בדיסק אף ייצא מתוכו. בזמן הפריצה עצמה של הדיסק, מופרשים חומרים שמתחילים לגרום לתהליך דלקתי שייגרמו לכאבים חזקים בגב. יש לציין בנוסף, כי הדיסק לעולם לא יחזור לעצמו לאחר שנוצרה בו פריצה.
הגורמים העיקריים לפריצת דיסק
ישנם גורמים ידועים שגורמים למצב של פריצת דיסק, כמו:
- חוסר פעילות גופנית
- ביצוע פעילות גופנית לא נכונה
- ישיבה או עמידה לא נכונה
- הרמת חפתים כבדים או נשיאתם באופן לא נכון
- מצב נפשי
- השמנת יתר
- אי טיפול בפלטפוס בזמן
- נפילה
- תאונה
ליקוי יציבה הינו הגורם העיקרי של פריצת דיסק, הלחץ שמתמשך על חוליות של חוט השדרה בגלל ואי שמירה על יציבה נכונה יכולה לגרום למצב זה. מעשה, מדובר על תהליך ניווני שבמקרים מסוימים, ניתן יהיה לטפל בו ללא ניתוח.
טיפול מומלץ בפריצת דיסק
מומלץ להישאר פעילים, גם שקיימת פריצת דיסק. לרוב בשל הכאבים החזקים קשה יהיה לבצע פעילות גופנית כלשהי ולכן, מומלץ לנוח ולאחר שעברו הכאבים יש לחזור לפעילות, כאשר הגב נמצא בתנועה, זה ידוע כי ההחלמה תהיה הרבה יותר מהירה. יש לבצע פיזיותרפיה או יוגה טיפולית ולחזק את השרירים שנחלשו. אבל ישנם בהחלט מקרים שיהיה צורך לבצע ניתוח והכול תלוי במצבו של המטופל.