כללי

נוירופידבק

נוירופידבק

הדרך הטובה ביותר לטיפול בבעיות קוגניטיביות, היא באמצעות אימון המוח. הגיל הממוצע ממנו מתחילים לטפל בשיטת האימון המוחי, הוא גיל 6. במקרים מסוימים, אפשר לטפל גם בגיל הרך. באמצעות האימון המוחי משפרים יכולות למידה, ואף מטפלים בבעיות קשות, כמו הפרעות קשב וריכוז, אפילפסיה, ואוטיזם. 

איך מתבצע אימון מוחי?

אימון מוחי מתבצע באמצעות משחקים. אחת מהשיטות המוכרות ביותר בתחום האימון המוחי, היא שיטת נוירופידבק. שיטה זו, מתבססת על הסדרת פעילות גלי המוח. לאחר מספר טיפולי, המוח מתרגל לשינויים קבועים, המסייעים למטופל לשנות הרגלים, ולסגל הרגלים תקינים. אורך טיפול ממוצע- הינו ארבעים דקות. 

איך מתבצע טיפול בנוירופידבק?

לפני הטיפול, מודד המטפל את הזרמים במוח של המטופל. לפי מדדים אלו, ולפי מדדי ההתנהגות- מתאים המטפל את התוכנה המתאימה למטופל. הטיפול מתבסס על התניה ותגמול. למשל: ישנה תוכנה בה הילד צופה בסרט. כאשר מדדי הילד יורדים, הסרט נהיה מטשטש. ואז המטופל מבין שעליו להתאמץ. כאשר יש שיפור במדדים, הסרט כבר לא יהיה מטושטש, אלא ברור. במהלך הטיפול, מחובר המטופל לאלקטרודות מיוחדות, המודדות את פעילות המוח. תוצאות המדידה נראות על גרפים מיוחדים במחשב. 

איך עובדת התוכנה? התוכנה מתרגמת את הגלים המוצגים על המסך, לנראות ולסאונד בסרט. כאשר הגלים גבוהים, הסרט מוצג רגיל. כאשר הגלים יורדים, הנראות והשמע של הסרט יורד. 

אלקטרודת EEG- אחת מהאלקטרודות המחוברות למטופל במהלך הטיפול בשיטת הנוירופידבק, היא אלקטרודת EEG, המודדת את גלי המוח. באלקטרודה זו, משתמשים נוירולוגים מקצועיים, במבדקים ואבחונים רבים. 

הטיפול, מבצע למעשה את הפעולה של כדור הריטלין. אך לא בבת אחת, אלא בתהליך ארוך ומתמשך. 

איך נראה מהלך הטיפול?

מהלך הטיפול נראה כמו משחק רגיל, אך עם הבדל אחד. אמנם למטופל יש פלסטיישן ביד, והוא6 משחק משחקים אינטראקטיביים, אך אל מוחו של המטופל מחוברות אלקטרודות. במטופל- מרוכז כמובן במשחק שמולו. ולכן, ילדים רבים משתפים פעולה עם השיטה, משום שהם אוהבים את המשחקים שניתנים להם. 

הצלחות הריפוי המדהימות של שיטת נוירופידבק.

לפי מחקרים, יש 85% הצלחה לטיפול בשיטה. מטופלים רבים, הצליחו להירפא מבעיות נוירולוגיות קשות, ללא צורך בטיפול תרופתי. בטווח הקרוב, אפשר לראות שיפור רציני כבר בחודשים שלאחר הטיפול. השיטה הצליחה לגרום למטופלים הסובלים מאוטיזם או אפילפסיה, לחזור לחיים תקינים. 

כמה מפגשים נדרשים כדי להירפא?

מספר מפגשי הטיפול הנדרשים בשיטת הנוירופידבק, תלוי בסוג הבעיה. בדרך כלל, שיפור משמעותי יהיה לאחר 15-20 מפגשים. לטיפול בבעיות קשב וריכוז, מומלץ לקחת לפחות 45 מפגשים. לטיפול בבעיות אוטיזם, מומלץ לקחת 60 מפגשים. 

האם הטיפול מסייע גם בתחום הרגשי?

אמנם, שיטת נוירופידבק אינה כוללת טיפול רגשי. אך כיוון שהמטופל חווה במהלך החודשים שאחרי הטיפול הצלחות בתחומים שונים, העולם הרגשי של המטופל משתפר לאין ערוך. ולכן, ההצלחה היא תהליך מתמשך. כאשר המטופל מקבל מחמאות והערכה מסביבתו- הוא משתדל יותר ויותר להצליח. וכך, בסופו של דבר הטיפול משפיע על כל חייו של המטופל.