כללי

מהי חרדה חברתית?

בעידן בו אנחנו חיים, עידן של רשתות חברתיות המקיפות אותנו מכל עבר, כל הזמן, יש לנו נטייה לחשוב שכולם יצורים מאוד חברותיים, שכל החים שלנו מתנהלים סביב עניינים חברתיים שונים ושאנחנו אף פעם לא לבד. לא משנה איפה אנחנו נמצאים, תמיד יש סביבנו אנשים, תמיד יהיה לנו עם מי לדבר ותמיד נוכל להשתלב בחברה של אנשים, כזו או אחרת.

זה לא מדויק לגמרי. למעשה, זה רק ממחיש את העובדה שיש לא מעט אנשים שמאוד מתקשים בסיטואציות חברתיות שונות. לא מעט אנשים בארץ ובעולם, בכל הגילאים, מתמודדים עם מה שמוכר בשם חרדה חברתית. חרדה המקשה עליהם להשתלב בסיטואציות חברתיות שונות, ולכן מה שתיארנו בחלק הראשון של המאמר, לא בהכרח מייצג אותם או מייצג בצורה הפוכה.

מה זו חרדה חברתית וכיצד מטפלים בה?

חרדה חברתית, כאמור, זה מצב בו אנשים מתקשים מאוד בסיטואציות חברתיות שונות. צריך לומר, ישנן חרדות חברתיות ספציפיות. למשל, אנשים שמתקשים לעמוד מול קהל (פחד קהל), אנשים שמתקשים באירועים גדולים והמוניים, אך כן מסתדרים באירועים שיש בהם מעט אנשים, אנשים שמתקשים בפגישות של אחד על אחד, אך כן יצליחו למצוא את עצמם בפגישות גדולות.

לצד הפרעות חברתיות ממוקדות, אנחנו יכולים למצוא חרדה חברתית רחבה, כזו שמונעת כל יכולת לייצר אינטראקציה חברתית בריאה עם הסביבה. בדרך כלל מדובר בחרדה שמתפתחת מגיל צעיר, ואם לא מטפלים בה בצורה נכונה, היא יכולה להשפיע על כל מהלך החיים ולהפריע ביצירת קשרים חברתיים, להפריע בהשתלבות במסגרות, חיפוש עבודה ועוד.

חרדה חברתית נוצרת מסיבות שונות. היא יכולה להיווצר כתוצאה מטראומה חברתית, היא יכולה להיווצר כתוצאה מחוסר ביטחון ודימוי עצמי נמוך, היא יכולה להיווצר כתוצאה מתחושת בדידות עמוקה בבית אשר משפיעה גם על מה שמתרחש בחוץ, במרחב הציבורי. הטיפול הוא בדרך כלל באמצעות שיחות עם מטפלים, סימולציות, וכן באמצעות אמצעים וכלים שנועדו להגן ולהקל.

איך מתמודדים עם חרדה חברתית בעידן של רשתות חברתיות?

כפי שציינו בתחילת המאמר, אנחנו נוהגים לחשוב שהתקופה בה אנחנו חיים היא מאוד "חברתית". כולנו הרי נמצאים כל הזמן בפייסבוק וברשתות חברתיות אחרות, מה שנותן לנו תחושה שאנחנו מוקפים אנשים, תחושה שיש לנו הרבה חברים ואנחנו מאוד חברותיים. העניין הוא שעבור אנשים עם חרדה חברתית זה מהווה תחליף, במקום להתמודד עם הבעיה הם בורחים לרשתות החברתיות.

רשת חברתית יכולה להקל בצורות שונות, בכל מה שקשור ליצירת קשרים וביכולת להיפתח כלפי זרים. אך צריך לזכור שהרשת החברתית היא לא הדבר האמיתי. הקשרים האמיתיים נרקמים בחוץ, פגישות פנים אל פנים. לכן צריך לדעת כיצד לבצע את תהליך המעבר מהרשת אל המפגש האמיתי שבחוץ, בין אם זה מפגש אפלטוני ובין אם זה מפגש שנועד לצרכים אחרים.